Tahliye taahhütnamesi — Av. Gizem Gonce

Tahliye Taahhütnamesinin Geçerlilik Şartları

EREN & GONCE · HUKUK GÜNDEMİ

Kiracının imzaladığı tahliye taahhütnamesi her durumda geçerli mi? Teslimden önce imzalanan veya tarihi sonradan doldurulan belgeler tahliye nedeni olabilir mi?

Kira uyuşmazlıklarında en çok tartışılan belgelerden biri tahliye taahhütnamesidir. Ev sahipleri bu belgeye dayanarak kiracının tahliyesini talep edebilirken kiracılar da belgenin hangi koşullarda geçerli olduğunu merak ediyor.

Tahliye taahhütnamesi nedir?

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 352. maddesine göre kiracı, kiralananın kendisine teslim edilmesinden sonra, belirli bir tarihte taşınmazı boşaltmayı yazılı olarak üstlenebilir. Kiracı taahhüt ettiği tarihte taşınmazı boşaltmazsa kiraya veren, kanunda belirtilen süre içerisinde icra takibi başlatabilir veya dava açabilir.

Tahliye taahhütnamesinin geçerli olması için hangi şartlar aranır?

Öncelikle yazılı olması, kiracı veya yetkili temsilcisi tarafından verilmesi ve belirli bir tahliye tarihini içermesi gerekir. En önemli şartlardan biri de taahhüdün kiralananın teslim edilmesinden sonra verilmiş olmasıdır. Kiracı henüz taşınmazı teslim almadan, kira sözleşmesiyle aynı anda tahliye taahhüdü imzalamışsa belgenin geçerliliği ciddi biçimde tartışmalı hâle gelir.

Boş tahliye taahhütnamesi imzalanırsa ne olur?

Uygulamada kiracılardan düzenleme tarihi veya tahliye tarihi boş bırakılmış belgeler imzalamaları istenebiliyor. Bu tür belgeler ciddi uyuşmazlıklara neden olabilir. Belgenin sonradan doldurulması tek başına her durumda geçersizlik sonucunu doğurmaz. Ancak belgenin hangi koşullarda imzalandığı, tarafların anlaşması, sonradan yapılan doldurmanın yetki ve iradeye uygun olup olmadığı ve ispat durumu önem taşır. İmzanın inkârı, belgenin doldurulma biçimi ve tarafların delilleri birlikte değerlendirilmelidir.

Tahliye taahhütnamesinde tahliye tarihi yoksa ne olur?

Tahliye tarihinin belirli olması gerekir. Belirsiz bir tarihe veya yalnızca kira süresinin sona ermesine bağlanan bir ifadeye dayanan belgeler TBK m.352/1 kapsamında geçerli tahliye taahhüdü oluşturmayabilir.

Tahliye taahhüdünden sonra yeni kira sözleşmesi yapılırsa eski belge geçerliliğini korur mu?

Yeni bir kira sözleşmesi yapılması, önceki tahliye taahhüdünün taraf iradeleriyle nasıl ilişkilendiği konusunda uyuşmazlık yaratabilir. Yeni metnin önceki ilişkiyi sona erdirip erdirmediği, taahhüdün geçerliliğini koruyup korumadığı ve tarafların davranışları somut dosyada değerlendirilmelidir. Her yenilemenin bütün önceki taahhütleri kendiliğinden geçersiz kıldığı söylenemez.

Ev sahibi tahliye taahhüdüne dayanarak ne kadar sürede işlem yapmalıdır?

TBK m.352/1 uyarınca kiraya veren, taahhüt edilen tahliye tarihinden başlayarak bir ay içinde icra takibi başlatmalı veya dava açmalıdır. Bu süre hak kaybına yol açabileceğinden dikkatle takip edilmelidir.

Kiracıya öneriniz nedir?

Kiracılar, taşınmazı teslim almadan tahliye taahhüdü imzalamamalı; düzenleme ve tahliye tarihlerini dikkatle kontrol etmeli ve imzaladıkları belgenin bir örneğini mutlaka saklamalıdır. Bir tahliye takibi başlatılmışsa itiraz ve dava süreleri kaçırılmadan hukuki değerlendirme yapılmalıdır.

Av. Gizem Gonce’nin değerlendirmesi

** “Tahliye taahhütnamesi, kiraya verene önemli bir hukuki imkân tanır; ancak bu belgenin geçerliliği kanunda aranan şartlara bağlıdır. Her imzalı belge otomatik olarak tahliye sonucu doğurmaz. Belgenin düzenlenme koşulları ve takip süresi birlikte incelenmelidir.

Back to blog