Aile Konutu Şerhi Olmadan Eşin Hakları
Dieser Artikel dient der allgemeinen Information. Rechtsvorschriften, Fristen und Beträge können sich im Laufe der Zeit ändern; lassen Sie Ihre konkrete Situation aktuell beurteilen.
EREN & GONCE · HUKUK GÜNDEMİ
Avukat Gizem Gonce: “Aile konutu şerhinin bulunmaması, konutta yaşayan eşin hukuki korumadan yararlanamayacağı anlamına gelmez.”
Tapuda aile konutu şerhi bulunmuyorsa ev sahibi eş, diğer eşin yaşadığı evi satabilir mi?
Türk Medeni Kanunu'nun 194. maddesi bu konuda açık bir koruma getiriyor. Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz. Tapuda aile konutu şerhinin bulunmaması, taşınmazın aile konutu niteliğini kendiliğinden ortadan kaldırmaz.
Ev eşin haberi olmadan satılmışsa tapu iptal edilebilir mi?
Evet. Diğer eşin açık rızası alınmadan aile konutunun devredilmesi halinde tapu iptali ve tescil davası gündeme gelebilir. Burada önemli olan taşınmazın gerçekten aile konutu olarak kullanılması ve satışa açık rıza verilmemiş olmasıdır. Satışın biliniyor olması veya eşin sessiz kalması tek başına açık rıza anlamına gelmez.
Boşanma davası devam ederken evi satın alan kişi, içeride yaşayan eşi tahliye edebilir mi?
Aile konutuna ilişkin koruma, evlilik sürerken önemini korur; boşanma davası açılması tek başına evliliği sona erdirmez. Üçüncü kişinin mülkiyet ve tahliye talepleri; aile konutu niteliği, eşin rızası, alıcının iyiniyeti ve davanın aşaması birlikte incelenerek değerlendirilir. Boşanmanın kesinleşmesinden sonraki kullanım ve tahliye ilişkisi ayrıca ele alınmalıdır.
Evi satın alan kişi, taşınmazın aile konutu olduğunu bilmiyorsa ne olur?
Somut olayın özellikleri, taşınmazın aile konutu niteliği ve açık rızanın bulunup bulunmadığı incelenmelidir. Alıcının iyi niyet iddiası her durumda aile konutu korumasını ortadan kaldırmaz.